Meme Protezi Ankara
Güzellik kavramı kültürden kültüre, kişiden kişiye farklılıklar gösterse de orantılı vücut hatlarına sahip olmak, güzellik anlayışı için en önemli kriterdir. Kadın vücudunda, bu orantıyı sağlayan unsurlardan biri de memelerdir. Yeterli büyüklükte, eşit ve sarkık olmayan memeler estetik bütünlüğün tamamlanmasını sağlayıp, kişinin özgüveninin artmasına ve kıyafet seçiminde daha özgür olmasına neden olur.
Memelerin hacmini artırmak ve aynı boyuta getirmek için günümüzde en çok tercih edilen yöntem, silikon protez (implant) kullanımıdır. Meme büyütme ameliyatında amaç, memelerinizin boyutlarında sizin beden yapınıza ve isteklerinize uygun estetik bir artış sağlamaktır. Meme protezi ameliyatları genel anestezi altında yapılır ve yaklaşık 1-2 saat sürer.
Meme Protezi Seçimi Nasıl Yapılır?
Protez seçimi memenin durumuna, kişinin vücut şekline, göğüs kafesinin genişliğine, beklentisine, doktorun görüş ve tecrübesine göre değişkenlik gösterir. Meme protezleri yuvarlak ya da damla (anatomik) şeklindeyken, dış yüzeyleri düz ya da pürtüklüdür. Silikon jelden oluşan protezler aynı şekilde silikon bir kılıf içine yerleştirilmiştir. Her iki meme protezinin de birbirlerine göre avantaj ve dezavantajları vardır. Yuvarlak protezler genellikle göğüs dekoltesinin üst kısmının daha dolgun görünmesini sağlarken, damla protezler meme altına doğru daha dolgun ve doğal bir görünüm sağlar. Protez etrafında oluşturan boşluğa uygun şekilde protezler yerleştirilmelidir. Geniş planlanan bir boşlukta damla protezin dönmesi şekil bozukluğuna yol açabilir.
Ameliyat Öncesi Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
- · Meme protezi ameliyatı öncesinde her hastanın Meme USG çektirmesi gerekir.
- · Ameliyat öncesi başka bir hastalığınızın olup olmadığını, düzenli kullandığınız ilaçları ve herhangi bir alerjinizin olup olmadığını hekiminize bildirmeniz gerekir.
- · Sigara kullanıyorsanız hekiminizi bilgilendirmeli ve tercihen ameliyatın bir ay öncesinden sigara kullanımını bırakmalısınız.
- · Ameliyattan önceki 48 saat alkol almamalısınız.
- · Ameliyattan bir hafta öncesinde Aspirin, E vitamini vb. gibi kan sulandırıcı ilaçları ve Voltaren, Apranax, Vermidon gibi ağrı kesicileri kesmelisiniz.
- · Yeşilçay, bitki çayları, keten tohumu, kiraz sapı gibi bitkisel ürünler kan sulanmasına neden olabileceği için tüketimi bir hafta öncesinden kesilmelidir.
Meme Protezi Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Protez yerleştirme işlemi üç farklı şekilde yapılabilir:
- · Meme altından
- · Meme başından
- · Koltukaltından
Ameliyatlarımda protezi, meme altı kesisinden yerleştirmeyi tercih ediyorum. Bu yöntemde, meme alt katlantısından yaklaşık dört cm’lik bir kesi ile protez yerleştirilir. İz, meme altı çizgisine denk geldiği için ortalama bir yıl içerisinde görülemeyecek kadar azalır. Meme başı kesisinden yapılan protez yerleşimi ise enfeksiyon ihtimalinin fazlalığı, kapsül kontraktürünün artma ihtimali, olası his kaybı gibi nedenlerle tercih edilmemektedir. Koltukaltı yönteminde, implantın yerleştirileceği alanı tam olarak hazırlamak zordur. İmplantın yukarı doğru kayması, kanamayı kontrol altına almakta zorluk ve koltuk altında iz oluşma ihtimalleri yüksektir.
Ameliyatın Komplikasyonları Nelerdir?
Meme protezi ameliyatlarından sonra sıklıkla büyük bir komplikasyonla karşılaşılmaz. Kanama, enfeksiyon, izin fazla belirgin olması gibi problemler bütün ameliyatlarda karşılaşılabilecek problemlerdendir. Bu ameliyata yönelik en sık karşılaşılan komplikasyon meme protezi etrafında kapsül oluşumudur. Her hastada protez etrafında bir zar doku oluşur. Bunun şiddeti hastanın yara iyileşme potansiyeline ve enfeksiyon varlığına göre değişebilir. Kapsülün ortadan kaldırılması için basit müdahaleler yapılabilir eğer ilerlemiş ise ikinci bir operasyon düşünülebilir. Meme başı hissinin azalması veya kaybolması bu ameliyatın bir başka genellikle geri dönüşümlü olan bir komplikasyonudur.
Meme Protezi Hamileliğe ve Emzirmeye Engel Midir?
Hamile kalmak, meme protezinin çıkarılmasını gerektirmez. Hamilelik süresinde anne ya da bebek protezden etkilenmez. Meme protezleri süt vermenizi engellemez ve verdiğiniz süt ile bebeğe geçmez. Ameliyat sonrası emzirme problemi oluşma ihtimali ortalama %8-10 arasındadır.
Meme Protezinin Kanser Riski Var Mıdır?
Pek çok bilimsel çalışmada meme protezi uygulanmış hastalardaki meme kanseri görülme oranı, meme protezi olmayan hastalarla karşılaştırılmış ve anlamlı bir istatistiksel fark olmadığı saptanmıştır. Son yıllarda silikon implant çevresinde oluşan kapsül dokusunda gelişen ve ‘’Meme İmplantı İlişkili Büyük Hücreli Anaplastik Lenfoma’’ olarak adlandırılan lenfoma türü ortaya çıkmıştır. Söz konusu hastalığın görülme sıklığı 50,000’de 1 civarındadır. Bu lenfoma türü silikon implant çevresinde gelişir, erken tanı konduğu zaman büyük oranda tedavi edilmektedir.
Ameliyat Sonrası Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
- · Ameliyattan yaklaşık 4 saat sonra gıda alımına başlayabilirsiniz.
- · Normal şartlar altında aynı gün taburcu olabilirsiniz. Ancak ağrı, kanama kontrolü ve konforunuz için bir gece hastanede kalmanız önerilir.
- · Ameliyattan sonra göğüs bölgeniz elastik bandaj ile sarılır. Ertesi gün bandaj çıkarılıp medikal bir sütyen giydirilecektir.
- · Protezler ilk haftalarda normalden daha yukarıda ve dışta dururlar. Yaklaşık üç hafta sonra yumuşamaya ve normal yerlerine inmeye başlarlar.
- · Meme protezi ameliyatı sonrası ilk 1.5 ay yüzüstü yatmamanız gerekir. En doğru yatış şekli sırt üstüdür.
- · Operasyon sonrası kolları zorlayıcı hareketlerden ve fazla yürüyüşten kaçınmak gerekir.
- · Kolların yoğun olarak kullanıldığı tenis, yüzme vb. gibi sporları operasyon üzerinden iki ay geçtikten sonra yapabilirsiniz.
- · Doktor kontrollerini kesinlikle aksatmamalısınız.
- · Ameliyattan sonraki iki hafta boyunca Aspirin, E vitamini gibi kan sulandırıcı ilaçlar ile yeşil çay, bitki çayları, keten tohumu, kiraz sapı gibi bitkisel ürünleri kullanmamalısınız.